Περιοδικό Αγόρι & Δυναμικό Αγόρι

Το “Δυναμικό Αγόρι” —ή αλλιώς απλά “Αγόρι”

— ήταν ένα από τα δύο κυρίαρχα περιοδικά (το άλλο ήταν το Μπλεκ) που διάβαζαν για πολλά χρόνια οι πιτσιρικάδες, γεμάτο αγορίστικες ιστορίες, σε συνέχειες, με θέμα τον πόλεμο, το ποδόσφαιρο, την επιστημονική φαντασία κτλ.

Ξεκίνησε την έκδοσή του τον Μάιο του 1977 και έφτασε το τεύχος 638 το καλοκαίρι του 1989 οπότε και ξεκίνησε η επόμενή του περίοδος με νέα αρίθμηση (και συνέχιση της παλιάς σε παρένθεση).

Το χαρακτηριστικό του Αγοριού ήταν οι πολύ δυνατές ιστορίες, οι περισσότερες παρμένες από το βρετανικό 2000AD, όπως ο Δικαστής Ντρεντ, ο Τζώννυ Ρεντ κτλ.

Τα εξώφυλλά του στόλιζαν κυρίως ήρωες από τις ιστορίες (σε αντίθεση με το Μπλεκ που είχε κυρίως φωτογραφίες από αστέρες και σειρές της εποχής) καθώς και από ποδοσφαιριστές, κι ενίοτε θα έβλεπες και την φωτογραφία κανενός αστέρα τύπου Μπαντ Σπένσερ.

Είχε κι αυτό σιδερότυπα αν και στο σύνολο είχε λιγότερες “προσφορές” από το Μπλεκ, πράγμα που σημαίνει πως τα τεύχη που επέζησαν είναι λιγότερο λεηλατημένα. πηγή:

«ΑΓΟΡΙ»

Το περιοδικό «Αγόρι» έχει περάσει πλέον στη σφαίρα του «θρύλου».

Κατά γενική ομολογία μαζί με τον «Μπλεκ» αποτελούν τα πιο δημοφιλή περιοδικά της εποχής. Δεν νοείται να γαλουχήθηκες στα 80’s και να μην ξεφύλισσες το «Αγόρι».

Εκεί θα είδες τις πρώτες αφίσες των Iron Maiden, τα άρθρα του Γιάννη Κουτουβού, συναρπαστικά ποδοσφαιρικά κόμικς, ποδοσφαιρικές αφίσες και χαλκομανίες.

Εκεί διαβάσαμε και μία από τις πιο πιασάρικες ποδοσφαιρικές ιστορίες. Εκείνη του «Γκρεγκ του Κανονιέρη», ο οποίος από εξαιρετικά αδύναμος ποδοσφαιριστής γινόταν σταρ παγκόσμιας κλάσης όταν έτρωγε τα μαγικά χόρτα.

Πρωτοεκδόθηκε ως «Δυναμικό Αγόρι» στις 26 Ιουλίου 1975 μέχρι τον Μάιο του 1987 και εν συνεχεία έως τις αρχές της δεκαετίας του ’90 με τον τίτλο «Αγόρι».

Στο περιοδικό παρουσιάστηκαν σειρές κόμικς όπως τα «Ελ Ζαμπάτο», «Δικαστής Ντρεντ» και ο «Ρόι της Ρόβερς» που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία.

Στο «Αγόρι» επίσης διάβαζες τα: «Τζόνυ Ρεντ», «Φρικιά», «Ο Πολεμιστής του Κομπιούτερ», «Σλέιν», «Τζακ ο Τίγρης», «Τζίμυ ο Κεραυνός», «Το 13ο Πάτωμα», «Νταν Ντέαρ (Νταν ο Τολμηρός), «Η Προσωπίδα του Κακου», «Ιβανοης», «Πέτρος ο Νεκροθάφτης». πηγή:

Το ένα από τα δύο περιοδικά θρύλος για τους 30 something στην Ελλάδα.

Εκδόθηκε για πρώτη φορά τα 1975 με το όνομα «Δυναμικό Αγόρι» και υλικό από τα πιο γνωστά Αγγλικά και Ισπανικά αντίστοιχα περιοδικά (Battle, Valiant,Tiger, Whoopee, Editorial Bruguera κ.λ.π)

Εκδότης ήταν ο Ν. Δεληγιώργης και ΣΙΑ ΕΠΕ “Εκδόσεις 2001”.

Συνέχισε και έκλεισε τον πρώτο κύκλο της έκδοσης το 1977 με αριθμό τευχών κοντά στα 100.

Κυκλοφόρησε ξανά το ίδιο έτος με το τίτλο αλλαγμένο σε «Αγόρι» και με αυτό πέρασε στην ιστορία συμπληρώνοντας κοντά στα 700 τεύχη. Στα τελευταία ~100 τεύχη ξανάρχισε την αρίθμηση από την αρχή αναφέροντας όμως και τον παλιό αριθμό.

Το μέγεθος μεσαίο, οι ιστορίες ασπρόμαυρες στα πρώτα 400 περίπου τεύχη και στα επόμενα έγχρωμες οι κεντρικές σελίδες.

Στο κέντρο φιλοξενούσε αφίσες από τραγουδιστές και συγκροτήματα και σίγουρα όλοι θα θυμούνται τις διαμάχες “φρικιών” και “φλώρων” που σημάδεψαν δυστυχώς τα τελευταία χρόνια της ζωής του. πηγή:

facebook